Hoşgelen, sefa gelenler, bol bol gelenler

5 Aralık 2011 Pazartesi

Ahh bu genler! Hep sizin yüzünüzden :))


uykuyu seviyorum hem de çooook! bıraksalar belki bi gün uyurum ama nişanlım da tam tersi 3-5 saat uyusa yetiyor sanki nasıl uyanıyor nasıl ayılıyor anlamıyorum. uyku yetmiyor dediğimde inanmayanlar bakın genler yüzündenmiş işte hep. suç genlerimde demek ki :)) işte haberi;

İngiltere'nin 'Demir Lady'si Margaret Thatcher günde dört saat uyurdu. Fizikçi Albert Einstein ise 11.Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre bu alışkanlıkları, en azından kısmen, kalıtsal sebeplere dayanıyordu.
Çeşitli ülkelerden 10 binden fazla kişiyi inceleyen bilim adamları, ABCC9 genine sahip insanların günde en az 30 dakika daha fazla uykuya ihtiyaç duyduğunu belirledi.
Moleküler Psikiyatri dergisinde yayınlanan çalışmaya göre her beş kişiden biri bu geni taşıyor.
Çalışmaya Orkney Adaları, Hırvatistan, Hollanda, İtalya, Estonya ve Almanya'dan gönüllüler katıldı.
Hepsine uyku hapı almadıkları, nöbet tutmadıkları ve işe gitmek zorunda olmadıkları tatil günlerinde ne kadar uyudukları soruldu.İskoçya'daki Edinburg Üniversitesi ile Münih'teki Ludwig Maximilans Üniversitesi'nden bilim adamları bu verileri, deneklerin kan örneklerinden elde ettikleri genetik yapıları ile karşılaştırdı.
Ve ABCC9 genine sahip olanların günde sekiz saatten fazla uykuya ihtiyacı olduğu sonucuna vardı.Daha sonra meyve sineklerinin genlerini inceleyen ekip, ABCC9 geni taşımayan sineklerin normalden üç saat daha az uyuduğunu belirledi.
ABCC9 bedendeki enerji düzeyini ölçen bir gen olarak biliniyor. Sonucun uyku çalışmalarında yeni bir çığır açacağına inandıklarını söyleyen araştırmacılar, gelecekte ABCC9'un bu etkiyi nasıl yarattığının da keşfedileceğini belirtiyor.
Uyku uzmanı Neil Stanley ise bugüne dek 5-6 genin uykuyu etkilediğinin belirlediğini hatırlatıyor ve ekliyor:
"Bu genlerin varlığını öğrenmek ilginç, ama aslında eğer genlerimizi dinlemiyorsak, bu etki çok da birşey ifade etmiyor - ki hiçbirimiz genlerimizi dinlemiyoruz."
Kaynak: BBC Türkçe 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlamak ister misin?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...