Hoşgelen, sefa gelenler, bol bol gelenler

6 Şubat 2012 Pazartesi

Nutella ile en tatlı gün


Dün 5.Dünya Nutella Günüydü. Bir kaşıkla başlayan bir kavanozla biten lezzetin günüydü. Biraz geç de olsa NUTELLA Gününüz kutlu olsun :)) Türkiye de ilk kez kutlandı bu gün ama bize hergün nutella günü nasıl olsa ;)) Hadi bakalım önce Nutellayla ilgili ufak bilgiler edinip kavanozlara kaşıkları batırmaya gidebilirsiniz ;))



Sanılanın aksine Nutella gününü kutlamanın yaratıcısı İtalyan Ferroro firması ile hiç ilgisi yokmuş bu güzel günü başlatanlar İtalya da yaşayan Amerikan yazarlar Sara Rosso ve Michelle Fabio.

Nutella’nın mucidi İtalyan pasta ustası Pietro Ferrero. II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan kıtlıktan çikolatanın ana maddesi kakao da nasibini alınca Ferrero’nun kurtarıcı malzemesi fındık oluvermiş, Ferrero 1942’de Nutella’nın ilk halini üretmiş ve adını da “pasta giandujot” (Giandujot, İtalya’da düzenlenen karnavallarda yer alan ünlü bir karakterin ismi) koymuş. Giandujot somun halinde, yaldızlı alüminyum folyolara sarılarak satışa çıkarılmış, anneler kahvaltıda çocuklarının ekmeklerinin üzerine bu folyodan keserek dilimledikleri giandujot parçalarını sürüyorlarmış. Ferrero, giandujot’ı kavanoza sokuvermiş adını da yenilemiş: Supercrema. Bu kadar hızlı popülerleşmesinin nedeni ise fiyatı çünkü çikolata tadında ama ondan altı kat daha ucuza satılıyormuş. Bakkallar da evinden ekmek dilimiyle gelen çocuklara ufak bir ücret karşılığında supercrema sürüyorlarmış. İngilizce’de fındık anlamına gelen nut’tan türetilen Nutella 1964’te şimdiki adını alıyor.

*Tüm dünyada tüketilen Nutella kavanozlarını yan yana koyduğunuzda dünyanın çevresini üç kez dolaşabiliyormuş. 2010’da toplam 600 milyon kavanoz tüketilmiş.

* Nutella’nın en çok sattığı ülkeler; İtalya, Fransa, Almanya ve tabi kii TÜRKİYE. 

Bol NUTELLAlı günler sizin olsunn ;))

2 yorum:

Yorumlamak ister misin?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...